Ce este SEO, de ce avem nevoie și cum se face?
SEO este procesul de optimizare a unui site web pentru vizibilitatea în motoarele de căutare. Aceasta implică asigurarea faptului că conținutul este de înaltă calitate și relevant pentru motoarele de căutare, precum și utilizarea altor tehnici pentru a îmbunătăți ratele de clic (CTR) și rezultatele în căutările organice. Scopul este de a facilita clienților potențiali găsirea și descoperirea afacerii în online.
Cuprins
Cum și de unde putem învăța SEO?
SEM vs. SEM – principalele diferențe
Similitudini și elemente comune SEO și SEM
Când ar trebui să utilizăm SEO și când SEM?
Cei mai importanți factori de ranking Google
Technical SEO – cele mai importante elemente
Keyword research – cum se face și de ce este important pentru SEO
Descoperirea, clasificarea și gruparea keyword-urilor
Tool-uri utile în keyword research
Definiția și semnificația SEO
SEO este un acronim pentru „Search Engine Optimization”. Este o strategie de marketing pe termen lung folosită pentru a îmbunătăți vizibilitatea site-urilor web și rezultatele căutării organice în Google și alte motoare de căutare globale. SEO este procesul de îmbunătățire a cantității și calității traficului către un site web din motoarele de căutare, rezultând în mod ideal la creșterea veniturilor.
Există multe tehnici care pot fi folosite pe un site web pentru a-și îmbunătăți clasarea SEO, dar toate se încadrează în două categorii: optimizare on-page și optimizare off-page. Tacticile de optimizare pe pagină implică, în general, modificarea codului sursă HTML sau a conținutului paginilor web pentru a le îmbunătăți rangul în paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare (SERP-uri). Tehnicile de optimizare off-page se concentrează în principal pe creșterea cantității și calității linkurilor de la alte site-uri web înapoi către propriul site.
Cum funcționează SEO?
Foarte pe scurt, SEO funcționează prin realizarea anumitor modificări în structura și conținutul unui website, precum și prin „încurajarea” promovării acestuia în mediul online extern, operațiuni menite să îl facă mai atractiv pentru un motor de căutare.
Pentru a înțelege mai bine ce presupune SEO, cel mai bine ar fi să începem prin a explica modurile în care lucrează motoarele de căutare – pentru că exact pe aceste paliere se concentrează și eforturile de optimizare.
Pe scurt, motoarele de căutare au trei funcții principale: accesare cu crawlere, indexare și clasare.
- Crawl: Căutarea și descărcarea tuturor elementelor de conținut pentru fiecare site web disponibil online.
- Index: Stocarea și organizarea conținutul găsit în timpul procesului de crawling. O dată ce o pagină este în index, aceasta este disponibilă pentru a apărea în rezultatele căutărilor.
- Ranking: Structurarea elementelor de conținut care pot răspunde cel mai bine la interogarea unui utilizator, ceea ce înseamnă că rezultatele sunt ordonate de la cel mai relevant, la cel mai puțin relevant.
Elementele de bază ale SEO
Pilonii pe care orice campanie SEO ar trebui să se bazeze sunt:
- Înțelegerea publicului și a industriei
- Cercetarea cuvintelor cheie
- Intenția utilizatorului
- UX/UI
- Disponibilitatea pentru crawling
- Indexabilitatea
- SEO tehnic
- Conţinut
- Links
Există multe alte aspecte pe care o campanie le poate avea în vedere (branding, conversion rate etc), dar acestea sunt elemente complementare SEO, sau în care SEO este doar o forma de ajutor, de aceea nu le considerăm parte a SEO.
Principalele tipuri de SEO
Dacă analizăm campanile SEO în funcție de website-ul pe care se acționează, în corelație cu mediul în care se dorește performanța, extragem șase mari categorii:
1. Optimizare website (SEO clasic, de bază)
Aici avem de fapt baza, acesta este de cele mai multe ori „SEO-ul”, și cuprinde toate elementele și metodele clasice de lucru. Avem un website care acționează în scopul producerii de cât mai mult și mai bun trafic organic din căutări obișnuite (în Google sau în orice alt motor de căutare).
2. Local SEO
Există multe lucruri pe care companiile le pot face pentru a-și îmbunătăți SEO local. Un pas important este să vă asigurați că afacerea lor este listată corect pe Google Maps. De asemenea, companiile pot crea un cont Google Business Profile (fostul Google My Business) unde pot adăuga fotografii, videoclipuri și informații detaliate despre afacerea lor.
De asemenea, și la nivel de website, este important să creați conținut de înaltă calitate care să fie relevant pentru utilizatorii locali. Acest conținut poate include postări pe blog, articole și chiar infografice. În plus, companiile ar trebui să folosească cuvinte cheie locale în etichetele de titlu ale site-ului lor și în meta descrieri.
3. SEO Internațional
Website-urile destinate audiențelor din mai mult de o singură țară, precum și cele naționale dar cu versiuni multilanguage, se lovesc de o mare problemă: traducerea unui text – oricât de bine optimizat ar fi, nu produce aceleași rezultate în noua formă. Optimizarea trebuie să țină seama de o întreagă serie de elemente specifice fiecărei țări / fiecărei limbi: alte keywords, altă competiție, altă structură a rezultatelor Google, alte variante de user intent ș.a.m.d.
4. SEO pentru Ecommerce
Deși un website de ecommerce este, pînă la urmă, tot un website, avem aici o serie de particularități care conduc spre necesitatea unor abordări specifice. Un magazin online se lovește de cele mai multe ori de o serie de probleme pe care un website obișnuit nu le întâmpină: volum foarte mare de canibalizare pe keywords, volum mare de pagini care apar dar mai ales, care dispar în intervale scurte de timp, și, poate cel mai important aspect – acestea sunt website-uri de mari dimensiuni, cu probleme mari de crawlabilitate.
5. SEO pentru conținut video
Deși există și alte componente, în cea mai mare măsură, atunci când menționăm SEO pentru conținut video, ne referim la optimizarea pentru YouTube. Cum conținutul intrinsec al unui video nu este „citit”, singurele elemente pe care le avem la dispoziție aici sunt titlul, etichetele și descrierea – ceea ce face cu atât mai importante activitățile de keyword research.
Ce este foarte interesant legat de publicarea de conținut video nu este neapărat modul în care reușim să urcăm cât mai sus în căutările directe din YouTube, cât mai ales oportunitatea de a ajunge cu acestea în prima pagină din căutările normale din Google, loc unde este mult mai greu de ajuns cu paginile website-ului.
6. Managementul reputației online
Există un motiv pentru care companiile investesc timp și bani în gestionarea reputației online. O recenzie negativă poate afecta nu numai vânzările curente ale unei companii, ci și succesul ei viitor. Pentru a vă proteja reputația online a afacerii voastre, trebuie mai întâi să înțelegeți ce este aceasta.
Managementul reputației online (ORM) este procesul de monitorizare, gestionare și protejare a reputației unei afaceri sau a unei persoane pe internet. Acest lucru se poate face prin utilizarea diferitelor tehnici, cum ar fi optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), marketingul pe rețelele sociale și relațiile publice.
Primul pas în gestionarea eficientă a reputației online este identificarea locului în care compania sau brandul vostru sunt menționate online. Aceasta include atât mențiuni pozitive, cât și negative. Puteți utiliza diverse instrumente, cum ar fi Google Alerts, Hootsuite și Mention, pentru a urmări aceste informații.
Cum și de unde putem învăța SEO?
Există o serie de moduri de a învăța SEO. Puteți citi articole, viziona videoclipuri, puteți participa la ateliere și seminarii sau puteți lucra cu o companie SEO. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a învăța este prin a face. Încercați să experimentați cu diferite tehnici și vedeți ce funcționează cel mai bine pentru site-ul vostru. Nu există o modalitate definitivă de a deveni un expert în SEO, dar exersând și învățând din diferite surse, veți putea în cele din urmă să vă optimizați site-ul pentru o mai bună performanță în motoarele de căutare.
Ajungem la un subiect delicat: de unde putem învăța SEO, ce cursuri am putea urma, ce cărți sau bloguri ar trebui sa citim? Sursele sunt foarte multe, foarte diverse, și este foarte dificil să determinăm care au autoritate reală și care doar notorietate. Ne limităm deci la două sfaturi:
- citiți cât mai mult, din cât mai multe surse; testați, delimitați sfaturile care se potrivesc cel mai bine pentru ce și cum doriți, și rețineți respectivele surse;
- nu ratați niciun articol din blogul WhitePress® nu spunem asta doar pentru că este al nostru, ci pentru că permanent aici scriu autori grei din SEOul de vârf.
De ce este important SEO?
În lumea competitivă de astăzi, este esențial să aveți o prezență online puternică pentru a reuși. Acest lucru poate fi realizat printr-o varietate de tehnici de marketing, dar una dintre cele mai importante este SEO. Optimizarea poate fi costisitoare, consumatoare de timp și provocatoare, dar este esențială pentru orice afacere care dorește să ajungă la un public mare online.
SEO este important din două motive principale. În primul rând, poate ajuta site-ul să se claseze mai sus în paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare (SERP-uri). Aceasta înseamnă că mai mulți oameni vor putea să găsească și să acceseze conținutul, iar mai mult trafic online poate duce la mai multe vânzări. În al doilea rând, SEO este important pentru vizibilitate. Căutările online reprezintă probabil cel mai important mod de informare / documentare pe care lumea zilelor noastră îl folosește, și pentru orice afacere, să apară deasupra competitorilor săi este de o importanță crucială.
Aspecte de etică în SEO
Considerațiile etice din jurul SEO sunt complexe și nu există un răspuns unic pentru a stabili dacă SEO este sau nu solid din punct de vedere etic.
Unii oameni ar putea argumenta că munca de SEO nu este altceva decât o manipulare lipsită de etică a rezultatelor motoarelor de căutare. Deși nu putem nega – așa ceva există, SEO în esență este o modalitate eficientă de a îmbunătăți vizibilitatea unui site web și de a atrage mai mult trafic pentru acesta. Atât timp cât ceea ce reprezintă și ceea ce oferă acel website este corect, munca de SEO care îl ajută să performeze nu are de ce să nu fie corectă.
Este posibil ca astfel un serviciu sau un produs să „vândă” mai bine decât un altul superior din foarte multe puncte de vedere, este cât se poate de adevărat, dar așa a funcționat piața dintotdeauna – produsul este mult mai mult decat suma proprietăților sale perceptibile, iar promovarea a contat dintotdeauna.
Diferența dintre SEO și SEM
Am ajuns la un nou subiect delicat, pentru ca tema are parte încă de multe dezbateri: este SEO doar o componentă a „disciplinei mari” Search Engine Marketing, alături de tehnicile tip Pay Per Click? Deocamdată, curentul majoritar este că sunt două tehnici diferite, SEO se ocupă de traficul organic, iar SEM de cel plătit, comună fiind sursa acestui trafic: rezultatele căutărilor la nivel de motoare de căutare.
Ce este SEM?
SEO și SEM sunt ambele aspecte importante ale marketingului online, dar care este diferența? SEM se referă la publicitate plătită. Practic, plătiți pentru ca site-ul să apară în partea de sus sau de jos a paginilor cu rezultate ale motoarelor de căutare (SERP-uri).
SEM, în principiu, necesită ceva mai mult efort financiar, dar rezultatele sunt mult mai rapide, iar optimizările (pentru că și aici avem de optimizat) produc efecte imediate.
SEM vs. SEM – principalele diferențe
În afară de diferența evidentă – trafic organic versus trafic plătit, cea mai mare diferență notabilă este că în SEO trebuie să convingem motorul de căutare că reprezentăm cel mai valoros rezultat pentru o anumită căutare, în timp ce la SEM plătim pentru asta. Sigur că există nuanțe, și la campaniile plătite există cerințe de tehnică și de calitate, și aici există concurență și locul 1 nu este asigurat, dar principiul acesta este.
Alte diferențe între SEO și SEM:
- SEO este un efort continuu, SEM se poate limita la campanii limitate în timp;
- SEO se adresează websiteului în ansamblu (chiar dacă se poate pune accent doar pe o anumită pagină), în timp ce SEM se concentrează pe mesaje scurte care să conducă către o pagină destinată doar producerii de conversii;
- SEM produce efecte imediate, dar care se opresc atunci când campania încetează, spre deosebire de SEO cu care se ajunge greu și lent în zona de performanță, dar cu rezultate ce pot dura timp îndelungat.
Similitudini și elemente comune SEO și SEM
Și aici, elementul comun principal este evident: ambele tehnici obțin rezultate din căutările efectuate în motoarele de căutare. Dar practica relevă și alte aspecte comune:
- SEO și SEM ajută la creșterea unui site web și la îmbunătățirea traficului pe acesta.
- SEO și SEM ajută mărcile să apară în rezultatul căutării.
- Proprietarii de siteuri necesită cunoașterea publicului lor pentru a utiliza atât SEO, cât și SEM.
- Ambele necesită testare regulată și optimizare adecvată pentru a rămâne în top.
- Ambele vizează anumite audiențe pentru anumite cuvinte cheie.
Când ar trebui să utilizăm SEO și când SEM?
SEO și SEM sunt două metode diferite de optimizare a unui site web pentru o mai bună vizibilitate a motorului de căutare. SEO este folosit de obicei pentru a îmbunătăți poziția site-ului pe paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare (SERP), în timp ce SEM este folosit pentru a genera clienți potențiali și vânzări de la vizitatorii web. Există mulți factori de luat în considerare atunci când decideți dacă să utilizați sau nu SEO sau SEM, cum ar fi natura afacerii, timpul avut la dispoziție, piața țintă și bugetul.
Optim, desigur, ar fi ca efortul de SEM – cel cu rezultate rapide, să susțină efortul SEO, astfel încât după un anumit interval de timp bugetele alocate producerii de trafic pentru website să scadă substanțial.
Cum funcționează Google
Google este un sistem extrem de complex, și dacă asta nu ar fi de ajuns, majoritatea factorilor pe care își bazează sistemul de ranking nu sunt de domeniu public. Totuși, din analiza patentelor, din comunicările reprezentanților și, mai ales, din experiența celor care și-au făcut o meserie din asta, avem o suită destul de solidă de informații credibile legate de modul în care funcționează acest sistem.
Crawling și indexing
Când accesează cu crawlere un site web, roboții motoarelor de căutare analizează codul site-ului și conținutul acestuia pentru a înțelege despre ce este vorba. Boții indexează apoi paginile site-ului web și creează un index al tuturor cuvintelor de pe acele pagini.
Indexarea conținutului unei pagini (sau a unor părți ale acesteia) de către un motor de căutare este determinată de algoritmi de sistem care iau în considerare cererea utilizatorilor și verificările de calitate. Puteți influența procesul de indexare prin modul în care gestionați descoperirea conținutului, proces care se bazează pe adresa URL a paginii. Fără adresele URL ale paginilor, sistemele nu pot accesa cu crawlere, indexa și, în cele din urmă, prezenta informațiile în căutări.
În final, acest index este utilizat pentru a determina cât de relevantă este o anumită pagină pentru o anumită interogare de căutare.
Cum se determină această relevanță este un proces foarte complex, care ține seama de un număr foarte mare de factori, legați de pagina în sine, de locul său în website, de website în general, de locul website-ului în internet și de competiția acelei pagini.
Ranking / SERP
Când cineva introduce un cuvânt sau o expresie într-un motor de căutare, i se oferă o listă de rezultate cunoscută sub numele de SERP (Search Engine Results Page – pagină cu rezultate ale motorului de căutare). Poziția paginilor site-ului vostru în aceste rezultate poate avea un impact semnificativ asupra volumului de trafic pe care îl primește de la motorul de căutare.
Există mulți factori care influențează determinarea modului în care un site se va clasa pe un SERP. Cel mai important dintre acestea este conținutul. Trebuie să vă asigurați că site-ul conține informații valoroase și relevante dacă doriți să vă poziționați sus în motoarele de căutare. De asemenea, profilul de backlinks contează foarte mult.
Algoritmul Google
Algoritmii Google sunt un sistem complex folosit pentru a prelua date din indexul său de căutare și pentru a oferi instantaneu cele mai bune rezultate posibile pentru o interogare. Motorul de căutare folosește o combinație de algoritmi și numeroși factori de clasare pentru a furniza pagini web clasificate în funcție de relevanță în paginile sale cu rezultatele motorului de căutare (SERP).
Pe ce se bazează însă acest algoritm? Foarte des se discută despre „cei peste 200 de factori de clasare”. Se vorbește mult despre aspectele tehnice, despre calitatea conținutului, despre satisfacerea intenției din spatele căutării. Și, desigur, se vorbește foarte mult despre backlinks.
Cu siguranță toate acestea contează, și cu siguranță nu există o rețetă fixă. Nici nu ar putea să funcționeze un sistem fix, pentru că fiecare rezultat servit depinde de atât de mulți factori – unii care nu au măcar vreo legătură cu website-ul și cu mediul său, încât ar fi efectiv imposibil. Dacă ar fi să reducem totul la esențial, credem că aceste trei elemente reprezintă baza oricărui algoritm în motoarele de căutare:
Actualizările de algoritm
În fiecare zi, Google lansează una sau mai multe modificări ale algoritmului, menite să îmbunătățească rezultatele căutării (majoritatea nu sunt vizibile).
Uneori însă, o actualizare poate fi mai vizibilă. De câteva ori pe an, Google face modificări semnificative și ample la algoritmii și sistemele lor de căutare – le numim „actualizări de bază” (core updates). Sunt concepute pentru a se asigura că, în general, își îndeplinesc misiunea de a prezenta conținut relevant și cu autoritate.
Istoric, se cunosc 218 modificări majore de algoritm, din care 151 confirmate.
Cei mai importanți factori de ranking Google
Cum aminteam mai devreme, avem în discuție peste 200 de ranking factors, dar nimeni din afara Google nu îi cunoaște. Dar mai este ceva foarte important de menționat aici: diferența între elementele care ne ajută să câștigăm acele poziții (factorii de ranking), și elementele care ajută la acest proces. De exemplu, o foarte largă răspândire o are utilizarea datelor structurate (schema.org), dar simpla prezență a acestora nu ajută în niciun fel pozițiile. Făcând însă mult mai ușor de „înțeles” pentru Google ce reprezintă o anumită pagină și ce conține aceasta, vom avea de câștigat.
Neavând nicio confirmare concretă din partea Google, nu putem lista vreun ranking factor, dar experiența ne dă o doză mare de certitudine că acești factori de ranking se împart în următoarele categorii:
- Factori la nivel de domeniu
- Factori la nivel de website
- Factori la nivel de pagină
- Factori de backlinka
- Interacțiunea utilizatorului
- Reguli speciale de algoritm Google
- Semnale de brand
- Factori de webspam în site
- Factori de webspam în afara siteului
După cum vedem, nu toți factori au valori pozitive.
Ce este optimizarea On-Page
Optimizarea pe pagină, cunoscută și sub denumirea de optimizare On-Site, este practica de îmbunătățire a performanțelor organice ale unui site web prin îmbunătățirea conținutului și structurii acestuia. Aceasta poate include optimizarea titlurilor, meta-etichetelor, imaginilor, cuvintelor cheie și a textelor anchor pentru link-urile interne. Optimizarea On-Page este o parte importantă a SEO deoarece ajută la asigurarea faptului că site-ul web este indexat corect de motoarele de căutare iar conținutul este clasificat corect pentru cuvintele cheie relevante.
Technical SEO – cele mai importante elemente
SEO, sau optimizarea pentru motoarele de căutare, este procesul de îmbunătățire a clasamentului unui site web pe motoarele de căutare. Cu cât clasamentul este mai mare, cu atât este mai probabil ca oamenii să găsească site-ul web. Există mulți factori care intră în SEO, dar unii dintre cei mai importanți sunt tehnici.
SEO tehnic implică optimizarea elementelor unui site web care nu sunt văzute de utilizatori, dar care pot influența clasarea unui site web. Unele dintre aceste elemente includ eticheta de titlu, metadescrierea, heading-urile și textul alternativ al imaginii. Optimizarea corectă a acestor elemente poate ajuta un site să se claseze mai sus și să atragă mai mult trafic.
Tot aici intra eforturile de eliminare sau reducere a „erorilor SEO”, în special cele care împiedică sau îngreunează activitatea crawlerelor (erori 404 și 301, elemente duplicate, pagini fără conținut sau cu conținut nerelevant, probleme cu ierarhia heading-urilor ș.a.m.d). De multe ori aici se includ activități de creștere a experienței de vizitare, inclusiv viteza de încărcare a paginilor și utilizarea pe dispozitive mobile.
Există mulți alți factori care intră în SEO, dar concentrarea pe aspectele tehnice este un loc bun pentru a începe.
Conținutul în SEO
Pentru a îmbunătăți performanța site-ului, trebuie să creați conținut de înaltă calitate, care este relevant pentru publicul țintă. De asemenea, ar trebui să utilizați cuvinte cheie în conținut într-un mod care este atât natural, cât și eficient. Este important să vă mențineți site-ul web actualizat cu conținut nou în mod regulat, astfel încât utilizatorii să vă viziteze în continuare site-ul.
Optimizarea conținutului în SEO implică asigurarea faptului că acesta este scris și prezentat într-un mod în care motoarele de căutare îl pot înțelege și îl pot oferi publicului țintă.
Procesul înseamnă în esență să vă asigurați că paginile site-ului sunt atractive atât pentru motoarele de căutare, cât și pentru utilizatori. Iată un mic check-list pentru ce ar prespune content optimization în SEO:
- Efectuați o cercetare aprofundată a cuvintelor cheie
- Alegeți optimizarea topică în locul conținutului orientat doar spre cuvinte cheie
- Gândiți ca un client și înțelegeți intenția celui care caută
- Includeți cuvinte cheie țintă în întregul conținut
- Asigurați corectitudinea gramaticală și un limbaj potrivit audienței targetate
- Creați legături interne relevante
- Plasați linkuri către site-uri externe cu autorite, atunci când este cazul
- Includeți multimedia și optimizați inserturile
- Nu uitați metadescrierile sau etichete de titlu
- Analizați și urmăriți datele și reoptimizați atunci când este necesar
Urmând aceste sfaturi, puteți îmbunătăți clasarea site-ului și puteți atrage mai mulți vizitatori.
Structură și Internal linking
Deși aceste aspecte par complicate, de fapt sunt cât se poate de simple: vizitarea unui trafic trebuie să fie fluidă, vizitatorii trebuie să poată ajunge foarte ușor la orice au nevoie, și mereu trebuie să aibă la dispoziție alternative. Dacă un site este cât se poate de ușor de navigat pentru un utilizator, și orice pagină le este disponibilă simplu și rapid, acel site va fi la fel de ușor de vizitat și de înțeles de către motoarele de căutare.
Link-urile interne conectează toate elementele conținutul și oferă motorului de căutare o idee despre structura site-ului. Astfel se poate stabili o ierarhie pe site, permițându-vă să furnizați paginilor cele mai importante mai multă valoare decât altor pagini mai puțin valoroase.
Ce este SEO Off-Page
SEO off-page este procesul de optimizare a unui site web prin alte mijloace decât cele de la nivelul propriului website. SEO Off-Page poate include crearea de linkuri, branding și implicarea în rețelele sociale. SEO off-page este o parte importantă a oricărei strategii SEO cuprinzătoare, deoarece ajută la construirea autorității și a încrederii pentru site-ul vizat. De asemenea, poate ajuta la generarea de mai mult trafic. Există o serie de tactici SEO off-page diferite pe care le puteți utiliza și este important să le alegeți pe cele care vor fi cele mai eficiente.
Link building
Link building există de ani de zile și este încă una dintre cele mai eficiente tehnici SEO. Când construiți legături, în esență creați o relație cu alte site-uri web care vă vor ajuta site-ul să se claseze mai sus în rezultatele motoarelor de căutare. Există câteva moduri diferite de a construi link-uri, dar cea mai importantă regulă este să fii creativ, să înțelegi ca și aici calitatea este cel mai important aspect, și mai ales, să ai răbdare.
Nu vom intra în detalii despre numeroasele tehnici disponibile specialiștilor experimentați, credem că este important acum să înțelegeți cele trei mari modalități de a construi un profil de backlinks:
- Publicați pe siteul vostru conținut cu adevărat valoros și care să merite să fie citat, ca o modalitate de a atrage backlinkuri naturale (cea mai bună strategie dintre toate și singura care respectă 100% toate regulile și guideline-urile Google);
- Outreach, ca acțiunea de a cere unui site web să plaseze un link către siteul vostru;
- Advertorialele metoda rapidă în care plătiți pentru a vi se publica articole cu links, dar rezultatul este prezentat ca provenind de la echipa editorială a domeniului care le publică.
Ordinea aici este de la cel mai complicat la cel mai simplu, de la cea mai puțin utilizată strategie, la cea mai „populară”. În materie de publicare advertoriale, trebuie să vă spunem că WhitePress® reprezintă cel mai bun partener pe care l-ați putea avea, punându-vă la dispoziție spații de publicare în 24 de limbi, zeci de țări și zeci de mii de publicații, toate acestea fiind transparent și detaliat descrise.
Tot ce aveți de făcut este să creați un Cont WhitePress® – să vă creați căte un proiect pentru fiecare website pe care doriți să îl creșteți, să vă încărcați articolele în platformă (sau să comandați scrierea lor de către echipele de copywriteri WhitePress®), apoi să începeți să comandați publicarea lor – unde doriți, cum doriți și când doriți.
Citările
Citările („Citations”) reprezintă o altă modalitate Off-Page utilizată în SEO.
Pe de o parte, avem Brand mentions. Acestea, deși nu reprezintă cu certitudine un factor de ranking, suntem convinși că ajută la întărirea autorității și a vizibilității.
Pe de altă parte, avem inserturile de tip NAP (Name – Address – Phone number), extrem de utile pentru campaniile de Local SEO, atât pentru ranking-ul paginilor locale dintr-un website, cât mai ales pentru poziționarea cea mai bună a profilului Google Business Profile (fost Google My Business) în rezultatele căutărilor locale.
Influența Social Media în SEO
Rețelele de socializare nu contribuie direct la rankings în SEO, dar linkurile pe care le distribuiți pe platformele sociale cresc expunerea brandului, putând influența însă și efortul SEO, cel puțin în cinci direcții:
- Distribuția extinsă de conținut
- Durata de viață mai lungă a postărilor
- Brand recognition
- Îmbunătățirea reputației
- Optimizarea locală pentru motoarele de căutare (Local SEO)
Keyword research – cum se face și de ce este important pentru SEO
Cercetarea cuvintelor cheie este o parte esențială a oricărei campanii SEO și din motive întemeiate. Nu numai că vă ajută să determinați cele mai bune cuvinte cheie pe care să le vizați pentru site-ul vostru, dar vă poate ajuta și să determinați cât de competitiv este un anumit cuvânt cheie. Înțelegând ce cuvinte cheie generează trafic către site-uri similare și de ce, puteți elabora o strategie care va avea cel mai mare succes pentru brand.
Ce sunt keyword-urile
Când vine vorba de optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), cuvintele cheie sunt unul dintre cei mai importanți factori. Dar ce sunt ele și de ce sunt atât de importante?
Cuvintele cheie sunt cuvinte sau expresii pe care oamenii le folosesc atunci când caută ceva pe internet. Când facem cercetare de cuvinte cheie, aflăm care sunt acele cuvinte cheie și apoi le folosim în site-ul web și în orice alt conținut online legat de acesta. Acest lucru ne ajută să ne asigurăm că site-ul va apărea în paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare (SERP) atunci când oamenii caută acele cuvinte cheie.
Nu există o modalitate perfectă de a face cercetarea cuvintelor cheie. Unii oameni folosesc instrumente precum Google Keyword Planner sau Semrush.com, în timp ce alții se bazează pe propria intuiție și experiență.
Tipuri de keywords în SEO
Există două tipuri principale de cuvinte cheie: short-tail și long-tail. Cuvintele cheie short-tails sunt mai generale, iar oamenii le folosesc pentru a găsi o gamă largă de informații. Cuvintele cheie long-tail sunt mai specifice, iar oamenii le folosesc pentru a găsi o anumită informație precisă.
Cuvintele cheie short-tail au de obicei puține cuvinte și sunt populare deoarece sunt ușor de reținut. Cuvintele cheie long-tail au de obicei mai multe cuvinte și sunt populare deoarece au mai puțină concurență, dar mai ales pentru că generează mult mai multe „conversii”.
Deși cea mai vizibilă diferență între short-tail și long-tail este dată de numărul de cuvinte și de volumul de căutări, diferența reală este poziționarea acestora ca intenție. Cu cât o căutare este mai specifică, cu atât are șanse să fie mult mai aproape de decizia de achiziție față de o căutare generică.
Astfel am ajuns la o altă modalitate extrem de importantă de clasificare a keyword-urilor în SEO – după Intenția din spatele căutării:
- Intent comercial (căutări în scopul de a cumpăra au de a face ceva)
- Intent informațional (fie oamenii doresc sa afle ceva, să se informeze, să învețe, să își satisfacă anumite curiozități)
- Intent transactional (căutări situate undeva între intentul comercial și cel tranzacțional oamenii caută să afle mai multe despre ceva ce șiar dori să cumpere sau să facă)
- Intent navigațional (în general sunt căutări care includ termeni de brand oamenii caută să ajungă la ceva ce cunosc deja)
În cele mai multe cazuri, este de ajuns să folosiți bunul simț atunci când determinați intenția interogării de căutare. Dacă discutăm specific despre long-tail keywords, este destul de evident dacă un utilizator intenționează să cumpere, să cerceteze sau să navigheze spre un anumit site web.
Descoperirea, clasificarea și gruparea keyword-urilor
Unul dintre cele mai importante aspecte ale oricărei campanii SEO de succes este înțelegerea modului în care publicul țintă folosește motoarele de căutare pentru a găsi ceea ce are nevoie. Aceasta începe cu cercetarea cuvintelor cheie, care este procesul de descoperire și clasificare a cuvintelor cheie pe care oamenii le folosesc pentru a găsi informații online.
Primul pas în cercetarea cuvintelor cheie este să vină cu o listă de cuvinte cheie potențiale. Există multe moduri diferite de a face acest lucru, dar un loc bun pentru a începe este prin a face brainstorming pe termenii legați de afacerea, produsul sau subiectul vizat. Pentru a extinde lista cu toate variantele similare sau complementare, puteți utiliza instrumente gratuite precum Google Keyword Planner sau Google Trends, sau să intrați în profunzimea procesului cu unelte profesionale (Semrush, Ahrefs etc).
O altă cale – dar la care sunt aproape obligatoriu necesare unelte profesionale, este descoperirea keyword-urilor pe care sunt optimizate website-urile competitorilor pentru traficul organic.
O dată ce aveți o listă de potențiale cuvinte cheie, este important să le grupați în categorii asociate – baza find Topicul comun. Acest lucru se poate face gândindu-ne la ceea ce caută utilizatorul când introduce acel termen într-un motor de căutare.
Tool-uri utile în keyword research
Unelte gratuite de Keyword Research:
Unelte Premium (plătite) de Keyword Research:
Utilizarea keyword-urilor
Unul dintre cele mai importante aspecte ale SEO eficientă este utilizarea cuvintelor cheie într-un mod care să ajute conținutul să fie găsit de publicul țintă. Când efectuați cercetarea cuvintelor cheie, identificați care sunt cele mai relevante pentru afacerea voastră și apoi utilizați acele cuvinte cheie în conținutul site-ului, inclusiv în titlu, metadescriere și text.
Există o serie de factori de luat în considerare atunci când alegeți cuvintele cheie asupra cărora să vă concentrați. În primul rând, doriți să vă asigurați că acestea sunt relevante pentru afacere sau pentru sibiectul abordat. Apoi, doriți să luați în considerare cât de des sunt căutate acele cuvinte cheie. Și, în sfârșit, doriți să vă asigurați că puteți concura pentru acele cuvinte cheie împotriva altor competitori.
Dar aici ne vom opri la câteva considerente de ordin „tehnic” despre unde și cum putem folosi cuvintele-cheie:
În content
Prima regulă este că trebuie să folosiți cuvintele cheie în conținut, nu pentru că așa o cere SEO, și nici pentru motoarele de căutare, ci pentru că acelea sunt cuvintele pe care oamenii le folosesc pentru a descrie și înțelege ceea ce caută. A doua regulă – care derivă de fapt din prima, este să nu se exagereze. Textul trebuie să fie corect, cursiv, atractiv.
Apoi, utilizarea și mai ales, ierarhizarea în utilizare a cuvintelor cheie pleacă de la diversele elemente ale conținutului – văzute prin greutatea și importanța lor: titlul SEO, meta descrierea, heading-urile (și ele cu ierarhia lor, de la H1 până la H6), apoi textul propriu-zis.
În structură și internal linking
Un website este, în cel mai simplu mod de descriere, o colecție de pagini interconectate prin intermediul link-urilor interne (de structură – meniuri și widgets, și contextuale – de trimitere). Atât pentru vizitatori, cât și pentru motoarele de căutare, cuvintele folosite pentru construcția unui link (textul anchor) sunt relevante pentru că descriu destinația acelui link. Astfel, o alegere bună a textelor anchor – prin utilizarea de keywords, va ajuta acele pagini să obțină relevanță pentru respectivele cuvinte-cheie.
În link building
Principiile sunt aceleași ca la internal linking, așa cum le-am expus în paragraful anterior, dar aici apar câteva elemente suplimentare legate de „siguranță”. Supra-optimizarea textelor anchor în link building reprezintă un comportament nenatural, iar de aici apar riscuri – fie link-urile construite vor fi ignorate, fie se poate ajunge chiar la penalizări. Un profil bun va avea o repartiție mai largă a cuvintelor și expresiilor utilizate pentru plasarea de link-uri, și nu toate vor fi de fapt cuvinte-cheie.
About us and this blog
We are a digital marketing company with a focus on helping our customers achieve great results across several key areas.
Request a free quote
We offer professional SEO services that help websites increase their organic search score drastically in order to compete for the highest rankings even when it comes to highly competitive keywords.
Subscribe to our newsletter!
More from our blog
See all postsWarning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/seleneoi/domains/ppcmarketing.eu/public_html/wp-content/plugins/live-composer-page-builder/modules/posts/module.php on line 3262
Leave a Comment cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.