Cum funcționează Google Shopping?

No Comments

Unul din cinci cumpărători își începe căutarea produselor pe Google. Acest lucru face ca Google să fie pe locul doi în fața Amazonului în ceea ce privește căutările de produse – și oferă vânzătorilor o mare oportunitate.

Cumpărături Google este termenul general care acoperă diferitele instrumente și programe pe care Google le oferă pentru a ajuta magazinele online să ajungă la cumpărători. Dar cum funcționează Google Shopping?

Acest ghid va demitiza ecosistemul care este Google Shopping și vă va ajuta să navigați în diferitele programe și oportunități pe care Google le oferă companiei dvs.

Ce este Cumpărături Google?

Cumpărături Google se referă atât la rețeaua de cumpărături Google comparativă, cât și la platforma lor de publicitate. Deoarece același termen este folosit pentru a se referi la ambele, poate deveni puțin confuz. Iată cum funcționează:

Cumpărături Google: motorul de comparație pentru cumpărături

Când ne referim la Cumpărături Google, vorbim de fapt despre două platforme interconectate. Unul este motorul de cumpărare Google (CSE).

Motor de cumpărare de comparație Google, Cumpărături Google Motorul comparativ de cumpărături Google .

Aici, cumpărătorii pot căuta orice produs și pot compara prețurile și modelele de la diferiți vânzători. Dintr-o listă de produse, cumpărătorii pot face clic pe site-ul comerciantului. Sau pot verifica direct pe Google dacă produsul este eligibil pentru Cumpărați cu Google. Această funcție permite cumpărătorilor să finalizeze întregul proces de achiziție fără a părăsi niciodată Google Shopping.

În esență, această parte din Cumpărături Google funcționează ca un centru de cercetare și descoperire a produselor, cu multe instrumente și funcții disponibile pentru a netezi calea către cumpărare.

Cumpărături Google: platforma de publicitate

Cealaltă parte a Google Shopping este platforma de publicitate a motorului de căutare.

Anunțuri pentru Cumpărături Google care apar în colțul din dreapta al rezultatelor căutării Anunțuri Google Shopping care apar pe pagina cu rezultatele căutării Google.

Anunțurile pentru Cumpărături Google afișează detalii despre produs – imagini, evaluări cu stele, promoții, disponibilitate locală și multe altele – clienților din domeniile Google. Aceste anunțuri apar în căutările relevante de pe Google, precum și pe paginile relevante de pe site-urile partenere și proprietățile Google, cum ar fi YouTube și Gmail.

Anunțurile pentru Cumpărături Google utilizează un model cost-pe-clic (CPC) (cunoscut și sub numele de plată pe clic), ceea ce îl face un mod accesibil de a direcționa traficul către magazinul dvs. Deoarece decideți cât de mult plătiți atunci când un cumpărător face clic pe anunțul dvs., vă puteți optimiza strategia publicitară pentru a menține costuri reduse în timp ce conduceți vânzări. Platforma publicitară vă oferă, de asemenea, mult control asupra momentului și locului în care apar anunțurile dvs. (mai multe despre asta mai târziu).

Traficul de căutare organică necesită mult timp, efort și noroc pentru a crea, în special pentru comerțul electronic. Cumpărături Google vă oferă o comandă rapidă pentru a ajunge la cumpărătorii relevanți cu produsul dvs. pe internet.

Cum să configurați Cumpărături Google

Trebuie să faceți doi pași înainte de a putea utiliza orice program Google Shopping.

Mai întâi, trebuie să vă înscrieți pentru un cont Merchant Center . Merchant Center este inima bătută a cumpărăturilor Google. Aici veți adăuga și gestiona produsele dvs., veți configura instrumente și programe și veți urmări performanța produsului.

Captură de ecran a tabloului de bord Google Merchant Center Merchant Center vă permite să adăugați produse, să gestionați instrumente și să urmăriți performanța.

Înscrierea la Merchant Center este foarte ușoară – tot ce trebuie să faceți este să introduceți câteva informații de bază despre afacerea dvs.

Odată ce contul dvs. este creat, va trebui să vă verificați site-ul. Puteți face acest lucru în unul din cele două moduri: printr-un produs Google existent instalat pe site-ul dvs. (cum ar fi Search Console sau Analytics) sau prin adăugarea unei etichete specifice în codul site-ului dvs. web. Acest lucru permite Google să se asigure că magazinul vă aparține.

După ce v-ați verificat site-ul, veți avea acces la toate funcțiile Merchant Center. Următorul dvs. pas este să adăugați produsele. Videoclipul de mai jos oferă o descriere detaliată a modului de a face acest lucru.

https://youtube.com/watch?v=GGoaJhC8NvM%3Ffeature%3Doembed

Practic, aveți trei opțiuni pentru adăugarea de produse în Merchant Center:

 • Încărcați fiecare produs manual. Cu această opțiune, Google vă ghidează pas cu pas adăugând manual detalii despre produs. Acest lucru poate fi eficient dacă aveți doar câteva produse, dar consumă mult timp dacă aveți un catalog mare.
 • Creați un feed de produse. Puteți face acest lucru în Foi de calcul Google sau puteți încărca un feed de produse existent în format foaie de calcul. Această foaie de calcul va conține toate detaliile cheie despre produsele dvs. și va acționa ca o bază de date pentru Merchant Center.
 • Sincronizați feedul de produse dintr-o altă sursă . Preluările programate și API-ul Merchant Center Content sunt două moduri de a prelua automat datele despre produse din bazele de date existente (fie pe site-ul dvs. web, fie cu un serviciu terță parte, cum ar fi Sellbrite). Dacă doriți să apăsați cu adevărat butonul „ușor”, Sellbrite elimină complexitatea încărcării produselor pe Google, prin integrarea cu API-ul de conținut Google. Aceasta permite comercianților să gestioneze cu ușurință ce produse doresc disponibile pe Google din aplicațiile noastre.

Aceste date despre produse vor alimenta orice altceva din Cumpărături Google, cum ar fi unde apar listările și anunțurile dvs. și ce detalii sunt afișate. Asigurați-vă că urmați cele mai bune practici pentru structurarea datelor despre produse. Cel mai important, fii minuțios! Cu cât includeți mai multe detalii, cu atât cumpărătorii vor fi mai ușor să vă găsească.

Odată ce v-ați configurat în Merchant Center, este timpul să începeți să vindeți și să vă promovați produsele prin numeroasele canale de cumpărături Google.

Pentru a afla mai multe despre configurarea Google Shopping, consultați ghidul nostru pas cu pas.

Cum funcționează ecosistemul Google Shopping

După ce vă configurați în Merchant Center, veți avea acces la o serie de programe. Gândiți-vă la aceste programe ca la părți ale unui ecosistem. Au funcții și beneficii individuale, dar, atunci când sunt utilizate împreună, vă îmbunătățesc performanța colectivă de cumpărături Google.

Majoritatea acestor programe sunt gratuite și toate sunt concepute pentru a vă ajuta să atrageți trafic și să creșteți conversiile. Iată ce trebuie să știți pentru a începe:

Suprafețe pe Google

Acest program face ca listele dvs. de produse să fie eligibile să apară în toate proprietățile Google, cum ar fi Căutare, Cumpărături, Imagini și Lens. Deși Căutarea și Cumpărăturile sunt cu siguranță cele mai profitabile dintre aceste proprietăți, Google continuă să experimenteze și să extindă destinațiile de plasare a listelor de produse.

Exemplu de anunțuri Google Shopping care apar în Google Images Exemplu de listări de produse afișate într-o căutare Google Image, prin Surfaces Across Google.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că Surfaces Across Google este o condiție prealabilă pentru Shopping Actions – unul dintre cele mai bune programe Google Shopping disponibile (mai multe despre asta mai târziu).

Surfaces Across Google este ușor de configurat și complet gratuit de utilizat. În Merchant Center, accesați fila Creștere. Acolo, veți vedea opțiunea de a vă înscrie în Surfaces Across Google.

cum să vă înscrieți la Surfaces Across Google

Va trebui să încărcați datele despre produs (precum și informații fiscale și de expediere), dar puteți utiliza feedul de produse existent în acest sens. După ce ați parcurs acest pas, produsele dvs. vor fi eligibile să apară în căutările de pe Google.

Google Shopping Actions

Shopping Actions transformă motorul de cumpărături Google de comparație dintr-un centru de cercetare a produselor într-o platformă de vânzări. Vânzătorii care își înscriu produsele în acest program le pun la dispoziție pentru cumpărare direct pe Cumpărături Google. Din perspectiva cumpărătorului, acest lucru se întâmplă prin intermediul butonului Cumpărați pe Google. Aceasta îi permite cumpărătorului să verifice în câteva clicuri fără să părăsească Google niciodată.

Exemplu de Cumpărare de pe Google în Cumpărături Google Cumpărați de pe Google permite cumpărătorilor să cumpere produsul dvs. fără să părăsească Google Shopping.

Această caracteristică vizează o preocupare majoră pentru comercianții cu amănuntul de comerț electronic: abandonarea coșului de cumpărături. Rata medie de abandonare a coșului de cumpărături este de 70%, datorată în mare parte unor plăți complicate și costuri neașteptate. Cumpărarea de pe Google elimină surprizele (taxele și costurile de expediere sunt afișate pe pagina produsului) și simplifică procesul de plată, astfel încât cumpărătorii sunt mai predispuși să convertească.

Și Shopping Actions nu elimină doar barierele pentru cumpărători. La începutul anului 2020, Google a anunțat că nu va mai percepe comisioane pentru achizițiile făcute prin Cumpărați pe Google. Aceasta înseamnă că Shopping Actions este acum 100% gratuit pentru vânzători.

Totuși, va trebui să trimiteți o cerere înainte de a începe să utilizați Shopping Actions. Aceasta este doar pentru ca Google să se asigure că îndepliniți criteriile de participare ale programului. Pentru a ușura procesul de aplicare, asigurați-vă că ați încărcat deja feedul de produse, astfel încât Google să vă poată examina produsele.

Apoi, trimiteți cererea dvs. la Shopping Actions prin fila Creștere din Merchant Center.

Cum să vă înscrieți la Google Shopping Actions

Va trebui să conectați compania dvs. PayPal la Google în timpul acestui pas, dacă nu ați făcut-o deja. De asemenea, va trebui să spuneți Google instrumentele pe care le utilizați pentru asistența pentru clienți (cum ar fi e-mail, telefon, Zendesk etc.).

Aprobarea nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână sau două, deși Google nu oferă un interval de timp garantat. Odată ce cererea dvs. este aprobată, vi se va solicita să furnizați mai multe detalii despre livrare, returnări, informații fiscale și detalii generale despre afaceri.

Cea mai mare parte a timpului în configurarea Shopping Actions este introducerea datelor despre produs, deci dacă ați făcut deja pasul pentru a încărca un feed de produs, restul configurării ar trebui să fie simplu.

Acum, cumpărătorii vor putea achiziționa produsele dvs. direct de la Google – eficientizând procesul de achiziție pentru aceștia și îmbunătățind rata de conversie pentru dvs.

Google Shopping Ads

Dacă ați căutat vreodată un produs pe Google, ați văzut aceste promoții. Anunțurile pentru Cumpărături Google sunt anunțuri imagine bogate în detalii despre produs și apar în căutările relevante. Aceste anunțuri sunt afișate în mai multe locuri din proprietățile Google, în funcție de setările pe care le alegeți:

 • Rezultatele căutării Google: anunțurile pentru Cumpărături Google apar adesea deasupra atât a anunțurilor text, cât și a rezultatelor organice. În unele cazuri, ele vor apărea și în partea dreaptă a SERP (vezi exemplul de imagine anterior).
Anunțuri Google Shopping care apar în partea de sus a rezultatelor căutării
 • Rezultate Cumpărături Google: anunțurile pentru Cumpărături Google apar înainte de rezultatele organice în căutările Google Cumpărături – ceea ce face posibil ca vânzătorii mai noi să apară mai întâi pe SERP.
Anunțurile Google Shopping care apar în rezultatele motorului de căutare Google Shopping
 • Rețeaua de display Google: anunțurile pentru Cumpărături Google sunt eligibile să apară pe proprietăți Google, cum ar fi YouTube și Gmail, precum și pe alte site-uri înscrise în Rețeaua de display Google.
Anunțuri pentru Cumpărături Google pe YouTube
 • Parteneri de căutare Google: Google are o rețea extinsă de site-uri și motoare de căutare care vor afișa reclame. Anunțurile pentru cumpărături nu apar în această rețea la fel de des ca anunțurile text. Cu toate acestea, puteți alege campaniile dvs. pentru Cumpărături Google în acest program pentru a vă extinde acoperirea fără taxe suplimentare.
exemplu de anunțuri Google pe un site de partener de căutare Google

După cum puteți vedea, anunțurile pentru Cumpărături Google vă oferă o serie de modalități de a ajunge la cumpărătorii vizați. Acest lucru este important pentru creșterea vânzărilor, deoarece 51% dintre cumpărători folosesc Google pentru a cerceta achiziții . Anunțurile pentru cumpărături plasează oferta dvs. de produse în centrul acestor cercetări.

Cumpărături Google este o platformă de publicitate pay-per-click (PPC). Aceasta înseamnă că plătiți numai atunci când cineva face clic pe anunțul dvs. Dar, spre deosebire de Google Ads (fostul AdWords), anunțurile pentru Cumpărături Google nu necesită să vizați cuvinte cheie.

În schimb, campaniile dvs. publicitare vor viza produse sau categorii de produse. După ce specificați pentru ce produse sau categorii doriți să licitați, Google folosește detaliile din feedul dvs. de produse pentru a determina ce căutări sunt relevante pentru anunțurile dvs.

Când creați o campanie pentru Cumpărături Google, veți specifica ce produse doriți să vizați în campanie, veți seta sumele licitate și bugetele și veți decide unde doriți ca Google să afișeze anunțurile dvs. Aici puteți decide, de asemenea, dacă doriți să faceți publicitate inventarului din magazin către cumpărătorii locali prin intermediul anunțurilor de inventar local.

În cadrul campaniei dvs., veți crea un grup de anunțuri care determină ce fel de anunț doriți să afișați. Aveți două opțiuni:

 • Anunțurile pentru Cumpărături cu produse sunt anunțul implicit pentru Cumpărături și, în general, sunt cele mai bune pentru majoritatea comercianților cu amănuntul.
 • Anunțurile de prezentare pentru cumpărături vă permit să grupați produse similare într-un fel de anunț „carusel”. Rețineți că aceste anunțuri nu sunt PPC. În schimb, Google vă taxează „cost pe implicare” (CPE). Aceasta înseamnă că sunteți taxat atunci când un cumpărător vă extinde anunțul și fie petrece 10 secunde sau mai multe parcurgând produsele sau faceți clic pe acesta.
Exemplu de anunțuri cu prezentare pentru cumpărături pe mobil

[sursa imaginii]

Anunțurile pentru Cumpărături Google sunt destul de simple de configurat, dar există o mulțime de bune practici care vă vor ajuta să profitați la maximum de publicitatea dvs. Pentru a afla cum să vă configurați campaniile cu succes, consultați acest ghid pentru creșterea vânzărilor cu Google Shopping Ads.

Evaluările produselor Google

Una dintre caracteristicile extraordinare ale Cumpărăturilor Google este evaluarea produselor sale. Acest program extrage date din recenzii bazate pe Google, precum și din software-uri de recenzii ale unor terțe părți pentru a afișa o evaluare cu stele în anunțurile și listările de produse.

Acest lucru nu este doar atrăgător: produsele cu recenzii sunt cu 270% mai susceptibile de a fi achiziționate față de produsele fără recenzii. Google oferă această caracteristică gratuit și este nevoie doar de un efort inițial pentru ca aceasta să funcționeze.

Exemplu de evaluări ale produselor Google pe o pagină de produs Google Cumpărături Google

Dacă utilizați deja un sistem de examinare terță parte (cum ar fi Trustpilot), verificați dacă este un agregator de recenzii eligibil și se poate integra cu Evaluările produselor Google.

Tot ce trebuie să faceți este să completați formularul de dobândă Google Product Evaluări pentru a începe. Forma este foarte simplă. Singura cerință este să aveți cel puțin 50 de recenzii pe site-ul dvs., astfel încât Google să aibă suficiente date de utilizat. După ce Google are informațiile dvs., acestea vor lucra cu agregatorul de recenzii pentru a vă actualiza evaluările automat.

De asemenea, puteți încărca un feed de recenzii despre produs în Merchant Center, deși acest lucru necesită ceva mai multă abilitate tehnologică. În esență, veți încărca o foaie de calcul care alimentează recenziile produselor direct de pe site-ul dvs. web pe Google. În acest fel, ori de câte ori un client trimite o recenzie pe site-ul dvs., acesta apare ca o evaluare a produsului în Cumpărături Google.

A treia opțiune este să vă înscrieți la Recenziile clienților Google . Acest serviciu gratuit îi solicită pe clienți să își revizuiască experiența cu dvs. după livrarea comenzii lor. Se integrează în mod natural cu evaluările produselor și poate fi utilizat alături de alte agregatoare de revizuire.

De asemenea, vă permite să utilizați alt sistem de evaluare al motorului de căutare, Google Seller Ratings.

Evaluările vânzătorilor Google

Întrucât Google Shopping arată mai mulți vânzători pentru o singură listă de produse, este important ca cumpărătorii să aibă un motiv să cumpere de la dvs. în locul concurenților dvs. Evaluarea vânzătorilor Google este o modalitate de a-i convinge. Acest program preia feedback cu privire la performanța dvs. de vânzător (cum ar fi timpul de expediere, capacitatea de reacție etc.) și îl afișează ca „scor” pentru cumpărători.

Evaluările vânzătorilor apar în două domenii cheie din ecosistemul Cumpărături Google. În ceea ce privește cumpărăturile comparative, evaluările vânzătorilor apar pe lista produselor sub numele vânzătorului. Detaliile despre preț și expediere apar, de asemenea, pe această pagină de comparație. Dacă nu oferiți cel mai mic preț sau cel mai convenabil transport, o evaluare puternică a vânzătorului este un avantaj competitiv important.

Exemplu de evaluări ale vânzătorilor Google care apar pe pagina unui produs Google Shopping Scorul Google Seller Rating afișat în partea de sus a unei pagini cu listarea produselor . Exemplu de evaluări ale vânzătorilor Google care apar în motorul de comparație Google Shopping Evaluările vânzătorilor Google afișate într-o pagină de comparație a vânzătorilor din Cumpărături Google.

Evaluările vânzătorilor apar și în anunțurile text de pe paginile cu rezultatele căutării Google. În rezultatele căutării hipercompetitive, acesta poate fi un avantaj major. De fapt, potrivit cercetărilor MetricTheory, anunțurile text care prezintă evaluări ale vânzătorilor au o rată de conversie cu 26% mai mare .

Google primește date de evaluare de la Google Customer Reviews, site-uri de revizuire independente aprobate și Google Consumer Surveys. Pentru aceasta, nu este necesar niciun efort din partea vânzătorului – ceea ce înseamnă că este posibil să aveți deja o evaluare a vânzătorului. Puteți vedea evaluările vânzătorului dvs. accesând următoarea adresă URL (înlocuind „site-ul dvs.” cu propriul domeniu):

https://www.google.com/shopping/ratings/account/lookup?q={yourwebsite}

Exemplu de evaluări agregate ale vânzătorilor Google pentru afacerea dvs. Un exemplu al informațiilor pe care le veți vedea când vă uitați la evaluarea vânzătorului.

Google afișează evaluările vânzătorului dvs. automat atât pe paginile de produse Google Cumpărături, cât și ca o extensie a anunțurilor Google relevante. Cu toate acestea, înainte de afișarea evaluării dvs., contul dvs. trebuie să îndeplinească mai întâi unul dintre următoarele criterii:

 • Aveți un total de 100 de recenzii unice în ultimele 12 luni pentru o anumită țară. (Adică, dacă aveți 50 de recenzii în Canada, dar 100 în Statele Unite, evaluările vânzătorului dvs. vor apărea în anunțurile din Statele Unite, dar nu și din Canada.)
 • Faceți o analiză de cercetare condusă de Google pe site-ul dvs. web. (Acest lucru este rar, dar se întâmplă.)
 • Faceți o evaluare completă efectuată de Google prin Google Consumer Surveys.

Nu vă faceți griji dacă nu aveți încă evaluări excelente – Google nu va afișa o evaluare în anunțurile text decât dacă este o valoare de 3,5 sau mai mare.

Exemplu de evaluări ale vânzătorilor Google pe un anunț text

Promoții Google Merchant

Acest program vă permite să evidențiați oferte speciale în anunțurile dvs. de Cumpărături Google sau în acțiunile de Cumpărături Google. Anunțurile care rulează promoții comerciale vor afișa textul „ofertă specială”. Când faceți clic, acest lucru oferă cumpărătorilor detaliile și codul de răscumpărare – deși sunteți taxat numai atunci când fac clic pe site-ul dvs.

Exemplu de promoții Google Merchant într-un anunț Google Shopping Un exemplu de anunțuri pentru Cumpărături Google care utilizează promoții pentru comercianți.

Google a constatat că anunțurile care rulează promoții înregistrează o creștere cu 28% a ratei de conversie . Acest lucru face ca promoțiile comercianților să fie un instrument ideal pentru creșterea vânzărilor, în special în timpul sezonului de vacanță.

De asemenea, puteți rula promoții comerciale pe paginile de produse Shopping Actions. Acest lucru vă permite să evidențiați ofertele din cadrul motorului de cumpărături Google de comparare și să atrageți mai mulți cumpărători să cumpere de la dvs.

Exemplu de promoții Google Merchant într-o listă de produse Google Shopping O listă cu acțiuni de cumpărături cu promoții comerciale.

Indiferent de platformă, există trei tipuri diferite de oferte disponibile cu promoțiile comercianților:

 • Reducere (20% reducere)
 • Cadou gratuit (card cadou de 10 USD cu achiziție de 50 USD)
 • Expediere (livrare gratuită cu codul cuponului inclus)

Pentru a configura aceste oferte, va trebui mai întâi să trimiteți un formular de dobândă pentru promoțiile comercianților. Acest lucru necesită doar informații de bază despre afaceri.

După ce activați Promoțiile comercianților pentru contul dvs., aveți două opțiuni: puteți folosi fie generatorul de promoții Google, fie creați un feed de promoții. Generatorul de promoții necesită introducerea manuală a datelor de promovare și vizarea anumitor produse. Aceasta poate fi o opțiune eficientă pentru magazinele mici sau promoțiile care se aplică doar pentru câteva produse. Cu toate acestea, dacă reduceți un volum mare de produse, încărcarea unui feed de promoții este mai rapidă.

După ce ați parcurs toți acești pași, trimiteți promoțiile către Google pentru aprobare. Google se va asigura că promoția dvs. este valabilă (live și utilizabilă pe site-ul dvs. web) și în conformitate cu cerințele editoriale ale acestora.

Google durează între 12 și 24 de ore pentru a procesa aceste cereri de aprobare. După ce își vor termina recenzia, vor prelua promoția live sau ți-o vor returna pentru editare.

Promoțiile comercianților necesită un pic de muncă suplimentară, dar creșterea ratelor de conversie face ca merită timpul și efortul.

Păstrați-vă calmul și concentrați-vă asupra feedului de produse

Numărul mare de opțiuni și oportunități oferite de Google Shopping poate fi puțin copleșitor. Cu toate acestea, odată ce ați configurat fiecare dintre aceste programe, acestea sunt într-adevăr destul de autosuficiente.

Ceea ce necesită o atenție suplimentară este feedul dvs. de produse. Totul în Cumpărături Google se învârte în jurul calității datelor despre produse. Aceste date vă ajută să vă clasificați atât în ​​căutarea organică (în ceea ce privește aspectul comparativ-cumpărături), cât și să vă direcționeze anunțurile către cumpărători ideali. Includând detalii bogate și strategice despre produs, creșteți vizibilitatea și calitatea listărilor dvs. de produse.

Puneți timp și grijă în configurarea și întreținerea feedului de produse. Acesta este fundamentul succesului dvs. în Cumpărături Google. După ce creați o bază solidă, veți fi bine pregătiți să profitați la maximum de toate oportunitățile pe care Google vi le oferă.

About us and this blog

We are a digital marketing company with a focus on helping our customers achieve great results across several key areas.

Request a free quote

We offer professional SEO services that help websites increase their organic search score drastically in order to compete for the highest rankings even when it comes to highly competitive keywords.

Subscribe to our newsletter!

More from our blog

See all posts

Leave a Comment